Aandachtspunten bij reliëfwijzigingen

Aandachtspunten bij reliëfwijzigingen

Vaak zijn er voor de bouw van een woning, garage, poolhouse of een andere gebouw reliëfwijzigingen in een tuin nodig. Het afgraven of ophogen van grond is een ingrijpende klus. Ze vraagt de nodige nauwkeurigheid en planning.

Ben je zelf van plan om een reliëfwijziging uit te voeren? Lees dan aandachtig onderstaande aandachtspunten.

Vergunningen

Misschien heb je een vergunning nodig voor het afgraven of ophogen van de grond. Steden en gemeenten kunnen beperkingen opleggen, vooral wanneer het om grote hoeveelheden aarde gaat of werken in een beschermd gebied.

Controleer dus op voorhand of je een vergunning nodig hebt of niet. Soms is er enkel een meldplicht. Je moet de werken dan tijdig melden bij de gemeente, zonder een vergunningsprocedure te doorlopen.

Bodemonderzoek

Voor grote reliëfwijzigingen wordt een bodemonderzoek aangeraden. Dit onderzoek bepaalt wat voor grond er aanwezig is en hoe stabiel deze is. Zware klein, veen of zand vragen een andere aanpak.

Werden er verontreinigingen vastgesteld, bijvoorbeeld door een lekkende stookolietank? Dan moet je de grond eerst laten reinigen door een gespecialiseerde firma.

Omliggende percelen

Het veranderen van de hoogte en hellingsgraad van een terrein kan de waterafvoer beïnvloeden, waardoor er wateroverlast bij buren ontstaat. Doe de nodige aanpassingen om dit probleem te vermijden.

Stabiliteit

Bij een ophoging van de grond moet deze voldoende worden verdicht om verzakkingen te voorkomen. Ook afgravingen kunnen tot stabiliteitsproblemen leiden. In sommige gevallen is het nodig om betonnen keerwanden te plaatsen – vooral bij hoogteverschillen van meer dan 20 cm.

Logistiek

De kans is groot dat je grond moet aanvoeren en afvoeren. Hiervoor kan je beroep doen op een firma zoals Remondis Corneillie. Houd rekening met de praktische zaken die bij deze aan- en afvoer komt kijken, zoals het gebruik van rijplaten en wegafzettingen voor containers.

Gebruik steeds kwalitatief ophoogmateriaal. Niet-gecertificeerde grond kan problemen veroorzaken zoals bodemverontreiniging of instabiliteit.

Planning

Plan de werkzaamheden in tijdens lange perioden van droog weer. Dit voorkomt problemen zoals verregende grond door stormweer of moeilijk werkbare kleigrond door dagenlange regenbuien.

Vaak worden de grondwerken door een andere firma uitgevoerd dan het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de ruwbouw. Zorg ervoor dat beide partijen goede afspraken maken. Zo kan het aannemingsbedrijf tijdig aan het project starten.